VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

- POSTING RULES
- Donate yearly (please).
- Advertise in here!

- Today's Posts | Insert Pics

  #1  
Old 03-31-2018, 12:13 PM
JDA_BTR JDA_BTR is offline
 
Join Date: Dec 2013
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 543
Default Engine mount wrong?

The upper corners of my engine mount seem wrong. There is 1/2 ID tube where I think there should be 3/8 so the bolt wallows around. Also an AN6-24 is too short. Any ideas? I asked Vans already but quicker answers here!!!





__________________
<------------------------------------------------->
N1463 seems a good number....
<------------------------------------------------->
Reply With Quote
  #2  
Old 03-31-2018, 12:20 PM
rvbuilder2002 rvbuilder2002 is offline
 
Join Date: Jul 2005
Location: Hubbard Oregon
Posts: 7,438
Default

It is purposely over sized.
The only hole diam. that matters structurally is the one in the flange that mates with the firewall.
__________________
Any opinions expressed in this message are my own and not necessarily those of my employer.

Scott McDaniels
Hubbard, Oregon
RV-6A (aka "Junkyard Special ")
Reply With Quote
  #3  
Old 03-31-2018, 01:14 PM
Jake14 Jake14 is offline
 
Join Date: May 2014
Location: Seattle
Posts: 155
Default

hard to tell with the angle, but it looks like my (14A) upper left tube might be shorter than the one in your pic, but upper left and right bolts are AN6-26A on the taildragger

__________________
RV-14A #140158 flying

Last edited by Jake14 : 03-31-2018 at 01:29 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-31-2018, 01:31 PM
JDA_BTR JDA_BTR is offline
 
Join Date: Dec 2013
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 543
Default

Scott, is there some manuf variability in the depth of that mount tube? My right and left upper corners both need a 25 or 26. The plans are usually dead on. I for sure have the right bolt sized it on the size chart.
__________________
<------------------------------------------------->
N1463 seems a good number....
<------------------------------------------------->

Last edited by JDA_BTR : 03-31-2018 at 01:34 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-02-2018, 12:30 PM
rvbuilder2002 rvbuilder2002 is offline
 
Join Date: Jul 2005
Location: Hubbard Oregon
Posts: 7,438
Default

Quote:
Originally Posted by JDA_BTR View Post
Scott, is there some manuf variability in the depth of that mount tube? My right and left upper corners both need a 25 or 26. The plans are usually dead on. I for sure have the right bolt sized it on the size chart.
The production drawing shows that the upper two bushings should be 1.25" long (beyond the face of the flange washer), and the lower 4 bushings should be 1.0" long.

I have not heard of any other complaints about the specified bolts being too short.
__________________
Any opinions expressed in this message are my own and not necessarily those of my employer.

Scott McDaniels
Hubbard, Oregon
RV-6A (aka "Junkyard Special ")
Reply With Quote
  #6  
Old 04-04-2018, 02:56 PM
JDA_BTR JDA_BTR is offline
 
Join Date: Dec 2013
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 543
Default

Measured my upper mount bushings and mine measure just shy of 1.5 inches past the big washer or 1-5/8 from the firewall. Thatís an extra 1/4 too long. So do I just upsize the bolt length or get another mount?
__________________
<------------------------------------------------->
N1463 seems a good number....
<------------------------------------------------->
Reply With Quote
  #7  
Old 04-10-2018, 06:20 PM
JDA_BTR JDA_BTR is offline
 
Join Date: Dec 2013
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 543
Default

Final answer on this was the tube diameter is right but my tube is 1/4 too long. Up two bolt sizes and carry on I was told.
__________________
<------------------------------------------------->
N1463 seems a good number....
<------------------------------------------------->
Reply With Quote
  #8  
Old 04-10-2018, 06:42 PM
Jake14 Jake14 is offline
 
Join Date: May 2014
Location: Seattle
Posts: 155
Default

maybe someone welded a taildragger tube on a tri-gear mount. taildragger upper tubes are longer for some reason
__________________
RV-14A #140158 flying
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 10:11 AM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.