VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

- POSTING RULES
- Donate yearly (please).
- Advertise in here!

- Today's Posts | Insert Pics

  #1  
Old 05-13-2018, 11:59 AM
dweyant dweyant is offline
 
Join Date: Sep 2012
Location: 07TS
Posts: 433
Default EGT Probe

Started having an issue with the EGT's on my number 3 yesterday.

RV-9A with IO-320 about 400 hours TT.

Cruising along at at 7500 feet LOP and the EGT would bound up and down bout 200-300 degrees.

I pulled to probe today and there is nothing obviously wrong with it.

Bad probe? Or something else?

Thanks,

-Dan
__________________
Dan Weyant
RV-9A N96KD
Done and Flying 4/30/2015
Reply With Quote
  #2  
Old 05-13-2018, 12:22 PM
Carl Froehlich's Avatar
Carl Froehlich Carl Froehlich is offline
 
Join Date: Dec 2007
Location: Dogwood Airpark (VA42)
Posts: 1,531
Default

Depending on the vendor and vintage, some EGT probes have a problem with the pigtail connectors.

Before buying a new probe, you can try replaceing the pigtail connectors.

I keep a spare probe in the hangar as they do go bad from time to time.

Carl
Reply With Quote
  #3  
Old 07-15-2018, 09:47 AM
kaweeka kaweeka is offline
 
Join Date: May 2011
Location: Roseville
Posts: 195
Default Replacing EGT Probes....which one?

I used my existing EGT probes when doing my panel upgrade to the G3x. They are the type K that came with my Dynon and have lasted about 600 hours. From what I read, that is a good life. My #2 is going whacky and I already replaced the connector thinking that was the problem. Not so. My question is.... with all the various type K probes I see on ACS website, which one to get? I plan on replacing all 4 and would like any input as to which ones people have experience with.
Thanks,
David
__________________
RV-9A N435KR
IO 320 B1A Dual LS Plasma III
G3x touch
Reply With Quote
  #4  
Old 07-15-2018, 09:52 AM
mike newall's Avatar
mike newall mike newall is offline
 
Join Date: Jan 2005
Location: Yorkshire, England
Posts: 1,619
Default

All of our Dynon probes have burned out after 400 hours - just replaced them all.

Correct placement and we run to standard temps when leaning.

When we had strange readings I queried it with Dynon and they said they wear out.
__________________
"I add a little excitement, a little spice to your lives, and all you do is complain!" - Q

Donated in 2018
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 08:59 PM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.