VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

- POSTING RULES
- Donate yearly (please).
- Advertise in here!

- Today's Posts | Insert Pics


Go Back   VAF Forums > Model Specific > RV-10
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 11-18-2017, 11:18 AM
jwilbur jwilbur is offline
 
Join Date: Dec 2010
Location: Culpeper, VA
Posts: 589
Default

Quote:
Originally Posted by BobTurner View Post
I had something similar - vibration at lower rpm. IIRC I tracked it down to a metal part of the ramp baffle being a fraction to big - it was touching the cowling instead of the flexible material.
This is actually interesting that you had a problem here. I happen to know that I have a spot where the ramp baffle is too close. My last few flights have been without the rubber material on the lower inlets at all. The metal part actually cut the material on one side so I temporarily removed it! (Seems to have no impact on my CHTs, by the way.) In addition, where the baffle metal curls up on the side, I know it's touching the top cowl in one spot. Just didn't click with me it was a problem until you wrote this. I'll be surprised if this isn't the actual source of my vibration.

Thank you!!
__________________
-Joe Wilbur (N520LW)
Phase II - 11/2017
First flight - 8/2017
Pink slip - 7/2017
RV-10 Build Log

Last edited by jwilbur : 11-18-2017 at 11:31 AM.
Reply With Quote
  #12  
Old 11-23-2017, 04:02 PM
jwilbur jwilbur is offline
 
Join Date: Dec 2010
Location: Culpeper, VA
Posts: 589
Default

Quote:
Originally Posted by BobTurner View Post
I had something similar - vibration at lower rpm. IIRC I tracked it down to a metal part of the ramp baffle being a fraction to big - it was touching the cowling instead of the flexible material.
Bob,

This was it. I trimmed the ramps (including the vertical portions) and went for a flight today. Vibration gone. Dialed it all the way down to 2100 and it was smooth running all the way. What a relief. That vibration has been dogging me since the start.

I must have had the cowl on and off a few dozen times since first flight. And each time I installed, I fought getting the cowl around those inner vertical baffle pieces. Amazing what doesn't compute when you're expecting a problem to be somewhere else. Not only is the vibration gone, but installing the cowl is a lot easier.

Thank you again for taking the time to post.
__________________
-Joe Wilbur (N520LW)
Phase II - 11/2017
First flight - 8/2017
Pink slip - 7/2017
RV-10 Build Log
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 06:53 PM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.