VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

- POSTING RULES
- Donate yearly (please).
- Advertise in here!

- Today's Posts | Insert Pics

  #1  
Old 05-23-2018, 08:36 AM
AlexPeterson's Avatar
AlexPeterson AlexPeterson is offline
 
Join Date: Sep 2005
Location: Maple Grove, MN
Posts: 2,109
Default Managing Database Updates - G3X Touch

I am curious how others manage updating their databases, particularly the data heavy charts.

Specifically, it is perhaps a reasonable practice to update the entire US set of charts once a year, and then just update those charts one thinks they will need at every cycle. However, one needs to budget a long time for the full update, both at home during the download and then at the hangar. It will likely require connecting a battery charger to prevent excessive draws from the aircraft's battery.

Over the past year I've simply updated the charts in the areas I expect to be flying, by choosing which charts to update via the flygarmin site and then installing them via the update manager. Then, the time for the update at the hangar is similar to the pre-flight time, so no big deal.

This morning I noticed the site has changed, and I did not see an option for selecting individual charts. The download is grinding along, and it appears that it is downloading all the charts. I will need to budget a lot of time at the hangar for this update to install in the G3X Touch. Perhaps there is a way in the newly modified flygarmin site to select individual charts for download, but I didn't see it right away.

It would be an extremely nice feature if the unit could update in the background while in flight...

How are others managing this lengthy process?
__________________
Alex Peterson
RV6A N66AP 1600+ hours
Maple Grove, MN
Reply With Quote
  #2  
Old 05-23-2018, 09:35 AM
g3xpert's Avatar
g3xpert g3xpert is offline
 
Join Date: Sep 2010
Location: Olathe, KS
Posts: 2,099
Post

Quote:
Originally Posted by AlexPeterson View Post
Over the past year I've simply updated the charts in the areas I expect to be flying, by choosing which charts to update via the flygarmin site and then installing them via the update manager. Then, the time for the update at the hangar is similar to the pre-flight time, so no big deal.

This morning I noticed the site has changed, and I did not see an option for selecting individual charts. The download is grinding along, and it appears that it is downloading all the charts.
Hello Alex,

We apologize that the "chart picker" is not currently being offered as part of the download process with the new website, but it should be available again soon. You are correct that it is currently downloading all charts included in your subscription.

Thanks,
Steve
__________________
Garmin G3X Support
g3xpert@garmin.com
1-866-854-8433 - 7 to 7 Central Time M to F
Please email us for support instead of using Private Messaging due to the limitations of the latter.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-23-2018, 09:45 AM
N733JJ N733JJ is offline
 
Join Date: Jan 2005
Location: Wappingers Falls, NY
Posts: 207
Default Wonít download

I noticed this as well. And, I have been unable to download this latest cycle. Has failed to download on a half dozen occasions with a ďtry again laterĒ message. Iíll try again when Iím home tomorrow.

It seems to be a Garmin corporate wide issue. My Nuvi (Garmin automotive) is always difficult to update as well. Guess they need to hire some tech guys that know how to develop a simple to use download system.

Scott A Jordan
Reply With Quote
  #4  
Old 05-23-2018, 10:16 AM
rdrcrmatt rdrcrmatt is offline
 
Join Date: Oct 2014
Location: Milwaukee, WI
Posts: 149
Default

It would be lovely if only changed charts were included in updates.

My G3X and GTN650 updates have been around 5GB and wiring to 2 SD Cards takes 30+ minutes, then updating in the plane takes 30+ minutes.
__________________
Matt
RV-10
2018 Dues Paid.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-23-2018, 10:25 AM
PixelWorker PixelWorker is offline
 
Join Date: Jul 2015
Location: Plano, TX
Posts: 83
Default

Too bad the G3X can't connect to wifi and update itself without needing a computer. The way foreflight does updates now is ideal. Sure you need wifi or a hotpot but I'd sure like an option of doing the update directly on the system.
__________________
Michael Jensen
RV7A - Aero Country T31
Reply With Quote
  #6  
Old 05-23-2018, 11:38 AM
dweyant dweyant is offline
 
Join Date: Sep 2012
Location: 07TS
Posts: 447
Default

Quote:
Originally Posted by PixelWorker View Post
Too bad the G3X can't connect to wifi and update itself without needing a computer. The way foreflight does updates now is ideal. Sure you need wifi or a hotpot but I'd sure like an option of doing the update directly on the system.
The hardware is in the G3X for Wifi. Garmin just needs to enable it.... Would be really nice!!!

-Dan
__________________
Dan Weyant
RV-9A N96KD
Done and Flying 4/30/2015
Reply With Quote
  #7  
Old 05-24-2018, 08:22 AM
AlexPeterson's Avatar
AlexPeterson AlexPeterson is offline
 
Join Date: Sep 2005
Location: Maple Grove, MN
Posts: 2,109
Default

Quote:
Originally Posted by g3xpert View Post
Hello Alex,

We apologize that the "chart picker" is not currently being offered as part of the download process with the new website, but it should be available again soon. You are correct that it is currently downloading all charts included in your subscription.

Thanks,
Steve
Steve, thanks for the update.
Alex
__________________
Alex Peterson
RV6A N66AP 1600+ hours
Maple Grove, MN
Reply With Quote
  #8  
Old 06-03-2018, 02:44 PM
tomhanaway tomhanaway is offline
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 297
Default site updated

i put off loading my charts as I didn't want to work with a file that size.

just downloaded from the flygarmin website. it is now state selectable.

Tom Hanaway
__________________
Tom Hanaway
Moved to Murphy, NC
RV-10/N518TP-sold
repeat offending-8A N116TP-Now Flying
based in Copperhill, TN 1A3
Reply With Quote
  #9  
Old 06-04-2018, 07:06 AM
Rocky005 Rocky005 is offline
 
Join Date: Jan 2013
Location: Perth, Western Australia
Posts: 35
Default How do I delete maps not needed

Sorry if this is off topic.
I am building an RV-14A here in Australia with dual G3X 10” touch screens. The PFD has the config module and the sysem has current Australian maps loaded.

But the G3X’s came preloaded with US safetaxi Charts and US/Canada Obstacles loaded, and now they are very out of date which causes prompts when I power up.

How do I remove maps for parts of the world I don’t need (no insults intended) from the G3X database please?
Ive checked the manual and forums and cant see how I either delete them or select to ignore their expiry dates.

Last edited by Rocky005 : 06-04-2018 at 07:08 AM.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 06:40 PM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.