VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

- POSTING RULES
- Donate yearly (please).
- Advertise in here!

- Today's Posts | Insert Pics

  #1  
Old 10-30-2018, 10:11 AM
punkin punkin is offline
 
Join Date: Jan 2016
Location: Northern Colorado
Posts: 227
Default Aera 660 ADSB warning me about myself.

I've got to be missing something, but I can't figure out what.

My Aera 660 connected via bluetooth to my GDL-39 3D keeps warning me about my airplane as traffic.

I have my N number set up properly in my profile on the 660, is there somewhere else I need to put something?.

It seems like somewhere I saw the ability to "ignore" a specific Mode S code, but I can't find it now.

Also, is bluetooth just not a reliable way to connect the two devices? It seems like more often than not, the 660 says "no attitude data" when I'm in 3d vision mode.

Thanks for any insight!
__________________
--
Scott
1993 RV-6 (bought flying)
Double exempt but happy to contribute! Dues paid 2016-2018
www.know-love.org
Reply With Quote
  #2  
Old 10-30-2018, 11:16 AM
Mark33 Mark33 is offline
 
Join Date: May 2010
Location: Baton Rouge, La.
Posts: 428
Default

Quote:
Originally Posted by punkin View Post
I've got to be missing something, but I can't figure out what.

My Aera 660 connected via bluetooth to my GDL-39 3D keeps warning me about my airplane as traffic.

I have my N number set up properly in my profile on the 660, is there somewhere else I need to put something?.

It seems like somewhere I saw the ability to "ignore" a specific Mode S code, but I can't find it now.

Also, is bluetooth just not a reliable way to connect the two devices? It seems like more often than not, the 660 says "no attitude data" when I'm in 3d vision mode.

Thanks for any insight!
I'm not sure what's going on regarding the problem you're having with seeing yourself on ADS-B, but you need to be connected to something with an AHRS for your 3D to function properly. I have my 660 connected to my GTX 345 transponder which allows my 3D and attitude to function properly.

Mark
Reply With Quote
  #3  
Old 10-30-2018, 04:06 PM
uk_figs's Avatar
uk_figs uk_figs is offline
 
Join Date: Jan 2005
Location: Tulsa, OK
Posts: 887
Default bluetooth

I have the GDL 39 3D hard wired to my 796 and it has been rock solid. I do remember a while back that the GDL 39 bluetooth to my IOS devices was not that stable and it was fixed with a firmware update to the GDL 39 so you might check your firmware version (I think the current is 4.80)

My 796 does not show my plane as traffic so not sure why your 660 does.

The GDL 39 3D has an AHARS built in but it requires initializing in level flight once in a while as it has a tendency to drift.
Figs
__________________
Dave (Figs) (RV-7 N256F, Flying)
Dave's RV-7 Blog
Email me

Last edited by uk_figs : 10-30-2018 at 04:10 PM. Reason: update
Reply With Quote
  #4  
Old 10-30-2018, 09:11 PM
punkin punkin is offline
 
Join Date: Jan 2016
Location: Northern Colorado
Posts: 227
Default I’ll try firmware for connection

When I used to run the GDL 39 3d just with iPad I had dropouts occasionally...I really thought it was my iPad. I’ll have to bring it home from the hangar and update it, it’s likely several year old firmware. Oops.

The traffic thing is really odd though. Never had that issue with the pilot app, just started when I connected the 39 to the 660.

I also can’t find where in the 660 software I reset the AHRS like I used to do with the iPad. I would have assumed that would be really obvious too.

Sometimes some things get so MUCH functionality, the obvious is right in front of my face and I miss it.

Quote:
Originally Posted by uk_figs View Post
I have the GDL 39 3D hard wired to my 796 and it has been rock solid. I do remember a while back that the GDL 39 bluetooth to my IOS devices was not that stable and it was fixed with a firmware update to the GDL 39 so you might check your firmware version (I think the current is 4.80)

My 796 does not show my plane as traffic so not sure why your 660 does.

The GDL 39 3D has an AHARS built in but it requires initializing in level flight once in a while as it has a tendency to drift.
Figs
__________________
--
Scott
1993 RV-6 (bought flying)
Double exempt but happy to contribute! Dues paid 2016-2018
www.know-love.org
Reply With Quote
  #5  
Old 10-30-2018, 10:03 PM
RV8JD's Avatar
RV8JD RV8JD is offline
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 957
Default

Quote:
Originally Posted by punkin View Post

I also can’t find where in the 660 software I reset the AHRS like I used to do with the iPad. I would have assumed that would be really obvious too.
The "Cage Gyros" button in the 3D Vision Menu resets pitch & roll.

__________________
Carl N.
Arlington, WA (KAWO)
RV-8, 435 Tach Hours
(Pic 1),(Pic 2)
- Out with the Old, In with the New
(Pic)
RV-8, 1938 Tach Hours (Pic 1),(Pic 2) - Sold

Glasflügel Standard Libelle 201B, N564NS - Sold
Rolladen-Schneider LS1-f, N61MP - No longer owned

Last edited by RV8JD : 10-30-2018 at 10:19 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-31-2018, 08:04 AM
punkin punkin is offline
 
Join Date: Jan 2016
Location: Northern Colorado
Posts: 227
Default Thanks!

I figured it had to be right in front of me somewhere! Thank you!

Quote:
Originally Posted by RV8JD View Post
The "Cage Gyros" button in the 3D Vision Menu resets pitch & roll.

__________________
--
Scott
1993 RV-6 (bought flying)
Double exempt but happy to contribute! Dues paid 2016-2018
www.know-love.org
Reply With Quote
  #7  
Old 10-31-2018, 10:49 AM
g3xpert's Avatar
g3xpert g3xpert is offline
 
Join Date: Sep 2010
Location: Olathe, KS
Posts: 2,099
Post

Quote:
Originally Posted by punkin View Post
I've got to be missing something, but I can't figure out what.

My Aera 660 connected via bluetooth to my GDL-39 3D keeps warning me about my airplane as traffic.

I have my N number set up properly in my profile on the 660, is there somewhere else I need to put something?.

It seems like somewhere I saw the ability to "ignore" a specific Mode S code, but I can't find it now.

Thanks for any insight!
Hello Scott,

What kind of transponder is installed in this aircraft? Is the aircraft fully ADS-B Out compliant?

Feel free to contact us directly by phone or email shown below for assistance.

Thanks,
Steve
__________________
Garmin G3X Support
g3xpert@garmin.com
1-866-854-8433 - 7 to 7 Central Time M to F
Please email us for support instead of using Private Messaging due to the limitations of the latter.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-31-2018, 11:12 AM
punkin punkin is offline
 
Join Date: Jan 2016
Location: Northern Colorado
Posts: 227
Default

Thanks Steve,

I'll send you an email.

Quote:
Originally Posted by g3xpert View Post
Hello Scott,

What kind of transponder is installed in this aircraft? Is the aircraft fully ADS-B Out compliant?

Feel free to contact us directly by phone or email shown below for assistance.

Thanks,
Steve
__________________
--
Scott
1993 RV-6 (bought flying)
Double exempt but happy to contribute! Dues paid 2016-2018
www.know-love.org
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 02:04 AM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.