VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

- POSTING RULES
- Donate yearly (please).
- Advertise in here!

- Today's Posts | Insert Pics

  #1  
Old 01-18-2018, 02:02 PM
E. D. Eliot E. D. Eliot is online now
 
Join Date: Dec 2005
Location: San Pedro
Posts: 880
Default Gosh darned PURPLE WIRE?

Sorry to admit, I have a problem to which I can't find the solution even after studying the wiring diagram - help please.

We are wiring up the wires on the engine side of the FW. Suddenly, out of nowhere, we have a small PURPLE WIRE which is attached to the bottom of the starter solenoid at one end and the other end attaches to ?????

This wire bifurcates into two wires at the free end. At the end of one of the wires, there is a small rubber plug over the electrical connector. That leads me to think that it plugs into some sort of appliance - but where? The other end of the bifurcated wire is bare! I am guessing that it had a similar rubber plug cover and that it has been stripped away from wherever it was plugged into the wires by my clumsy hands.

Help please - as you can see, I really need it! Thanks.
__________________
Building finally
Reply With Quote
  #2  
Old 01-18-2018, 02:25 PM
rvbuilder2002 rvbuilder2002 is offline
 
Join Date: Jul 2005
Location: Hubbard Oregon
Posts: 7,650
Default

They are likely the wires that get connected for activation of the Soft-start function of the engine (activation of the starter motor triggers the soft-start mode).
Very recently, the engines began being delivered with a pigtail that these wires connect to, which I think requires a different pin.
If you have a recent engine with the pigtail contact tech support at Van's for help in adapting the connections.
__________________
Any opinions expressed in this message are my own and not necessarily those of my employer.

Scott McDaniels
Hubbard, Oregon
RV-6A (aka "Junkyard Special ")
Reply With Quote
  #3  
Old 01-18-2018, 02:30 PM
DaleB's Avatar
DaleB DaleB is offline
 
Join Date: Sep 2012
Location: Omaha, NE (KMLE)
Posts: 1,856
Default

My electrical system diagram shows purple wire K766 splitting into K315 routed to the A ignition module, and K767 routed to the B ignition module
__________________
Dale
Omaha, NE
RV-12 # 222 N980KM "Screamin' Canary" (bought flying)
Fisher Celebrity (under construction)
Previous RV-7 project (sold)
-=VAF=- 2017 dues paid
Reply With Quote
  #4  
Old 01-18-2018, 06:16 PM
E. D. Eliot E. D. Eliot is online now
 
Join Date: Dec 2005
Location: San Pedro
Posts: 880
Default Awesome and thank you both

I am overwhelmed by both responses. I appreciate so much. Thank you - you have made my sleep tonight peaceful. Best to you, Ed
__________________
Building finally
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 08:44 PM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.