VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

- POSTING RULES
- Donate yearly (please).
- Advertise in here!

- Today's Posts | Insert Pics


Go Back   VAF Forums > Model Specific > RV-6/6A
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-01-2018, 02:13 PM
dbegeman's Avatar
dbegeman dbegeman is offline
 
Join Date: Mar 2018
Location: Conifer, CO
Posts: 25
Default Help with Garmin G5 Install Denver area

Hey,

I am looking for help with installing two Garmin G5’s in my RV-6A. Any help or pointers would be appreciated. I am replacing my old attitude gyro and HSI. My plane is based in KBJC (Denver CO area).

Thanks,
Dan
__________________
RV-6A
Navy Vet
Donation made for 2019
Reply With Quote
  #2  
Old 12-01-2018, 02:39 PM
swjohnsey swjohnsey is offline
 
Join Date: Nov 2018
Location: Kingsville, TX
Posts: 25
Default

It is so simple even I could do it. All you need it tubing the same size as existing pitot/static system and the fittings to connect to the G5s and T into the pitot/static lines, that and 12v. After I got it hooked up I used a blower to check that it was hooked up right.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-01-2018, 06:03 PM
noelf noelf is offline
 
Join Date: Nov 2007
Location: Cary, N.C.
Posts: 1,107
Default

IIRC, if you really want the HSI function, you need to also install the GMU 11?? Magnometer. The GMU 11 needs power, ground, and connects to the G5(s) via the CAN bus. If you want the G5 to fail-over to the "other" function, then they must be connected via the CAN bus...which you should wire up any way.

Each G5 has its own GPS Receiver and internal antenna. To get magnetic heading information you need the external GMU 11.
__________________
Noel
RV-6A N6NF
tip-up
flying
Reply With Quote
  #4  
Old 12-02-2018, 07:35 PM
dbegeman's Avatar
dbegeman dbegeman is offline
 
Join Date: Mar 2018
Location: Conifer, CO
Posts: 25
Default

Can I run both G5's and the GMU off the same power supply/CB or does each one need its own dedicated CB?
__________________
RV-6A
Navy Vet
Donation made for 2019
Reply With Quote
  #5  
Old 12-02-2018, 07:41 PM
swjohnsey swjohnsey is offline
 
Join Date: Nov 2018
Location: Kingsville, TX
Posts: 25
Default

Quote:
Originally Posted by noelf View Post
IIRC, if you really want the HSI function, you need to also install the GMU 11?? Magnometer. The GMU 11 needs power, ground, and connects to the G5(s) via the CAN bus. If you want the G5 to fail-over to the "other" function, then they must be connected via the CAN bus...which you should wire up any way.

Each G5 has its own GPS Receiver and internal antenna. To get magnetic heading information you need the external GMU 11.
Haven't had a chance to try the G5 in the RV-3 but the G5 in my Citabria works fine on the HSI page with no external antenna.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-05-2019, 07:35 PM
dbegeman's Avatar
dbegeman dbegeman is offline
 
Join Date: Mar 2018
Location: Conifer, CO
Posts: 25
Default

I have the G5's installed. So I removed the vacuum powered ADI and DG and now want to remove the vacuum pump and associated hoses, what I need to know is, once I remove the vacuum pump is there a plate that goes where the pump was? And if so where would I get it? I have a Lycoming O-360 A1A.
__________________
RV-6A
Navy Vet
Donation made for 2019
Reply With Quote
  #7  
Old 01-06-2019, 02:21 AM
DeeCee 57's Avatar
DeeCee 57 DeeCee 57 is online now
 
Join Date: Sep 2018
Location: Zürich W, Switzerland, Europe, Earth, Milky Way, known Universe...
Posts: 78
Default

try searching for Cover - Vacuum Pump - SL60430. Many vendors including ACS. And order the appropriate gasket.

Just finished installing a G5 as standalone in my -6. Don't forget, please don't ask how I know it, to calibrate the units according the installation manual...

Also do a dynamic leak check, for this you can just use a medical syringe and some tubing. Go easy on the syringe and be careful for sudden leaks, could ruin your standbys if any left. Max leak rate if I recall correctly, 10kts/minute.
__________________
Life's short... Enjoy!

DC

http://www.aerofun.ch

RV-4 HB-YVZ airframe builder
RV-6.6 slider HB-YLL owner

Last edited by DeeCee 57 : 01-06-2019 at 02:24 AM. Reason: add
Reply With Quote
  #8  
Old 01-06-2019, 10:16 AM
flyinga flyinga is offline
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fredericksburg, TX
Posts: 572
Default

"Haven't had a chance to try the G5 in the RV-3 but the G5 in my Citabria works fine on the HSI page with no external antenna."

Without the magnemometer the G5 in HSI mode will display track and not magnetic heading.
__________________
Jim Averett
RV-8
TS36 - Silver Wings
Fredericksburg, TX
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 08:46 AM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.