VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

- POSTING RULES
- Donate yearly (please).
- Advertise in here!

- Today's Posts | Insert Pics

  #1  
Old 12-18-2018, 09:14 AM
bkervaski's Avatar
bkervaski bkervaski is offline
 
Join Date: Mar 2017
Location: Birmingham, Alabama
Posts: 896
Default Fuel Pressure Issue?

Thought I had this solved.

Occasionally when turning on the Andair boost pump I get 38-39 PSI which triggers an alarm.

Seems to happen mostly when I'm in the pattern running slow. Never happens on takeoff, probably because the engine is running hard drinking more fuel.

It doesn't happen all of the time but before I change the alarm range I wanted to see if anyone else is experiencing this and if I should be concerned?
__________________
#140376 RV-14A QB IO-390 Thunderbolt
Registered: N196
Progress: Flying!
Reply With Quote
  #2  
Old 12-18-2018, 12:42 PM
DanH's Avatar
DanH DanH is offline
 
Join Date: Oct 2005
Location: 08A
Posts: 8,076
Default

Quote:
Originally Posted by bkervaski View Post
Thought I had this solved.

Occasionally when turning on the Andair boost pump I get 38-39 PSI which triggers an alarm.

Seems to happen mostly when I'm in the pattern running slow. Never happens on takeoff, probably because the engine is running hard drinking more fuel.

It doesn't happen all of the time but before I change the alarm range I wanted to see if anyone else is experiencing this and if I should be concerned?
Its not a concern for the fuel injection system, which will work fine with pressures much higher than 40. As for the new pump, I'd suggest a sticking pressure relief valve or similar. Not familiar with the guts of the Andair pump.
__________________
Dan Horton
RV-8 SS
Barrett IO-390
Reply With Quote
  #3  
Old 12-18-2018, 03:29 PM
BillL BillL is offline
 
Join Date: Sep 2007
Location: Central IL
Posts: 4,643
Default

Quote:
Originally Posted by bkervaski View Post
Thought I had this solved.

Occasionally when turning on the Andair boost pump I get 38-39 PSI which triggers an alarm.

Seems to happen mostly when I'm in the pattern running slow. Never happens on takeoff, probably because the engine is running hard drinking more fuel.

It doesn't happen all of the time but before I change the alarm range I wanted to see if anyone else is experiencing this and if I should be concerned?
What was the pressure when you tested the fuel system restricted to max take off flow?
__________________
Bill

RV-7
1st Flight 1-27-18
Phase II 8-3-18
Repairman 11-15-18
Instrument Currency 12-17-18
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 09:07 PM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.