VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

- POSTING RULES
- Donate yearly (please).
- Advertise in here!

- Today's Posts | Insert Pics

  #1  
Old 03-02-2015, 12:38 PM
jfogarty jfogarty is offline
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 117
Default Electric fuel pump problem

Electric fuel pump question and problem, my plane has not been started for over a month and the boost pump doesn't seem to be bring fuel to the carburetor. I have had this happen a number of time this winter, however, it will usually start. Today it was a no go, any ideas? I don't have an engine primer.

0320 E2A, 150 hp. RV-9A, 51 hours, warm hangar, 2 below today. Standard Vans electric fuel pump.

Jim Fogarty
RV-9A, flying
Reply With Quote
  #2  
Old 03-02-2015, 02:18 PM
krw5927 krw5927 is offline
 
Join Date: Aug 2010
Location: Wichita, KS
Posts: 1,943
Default

This is rather frightening. Are you saying the Facet cube pump turns on and you can hear it clicking away, but fuel pressure stays at zero?

What happens when you turn the fuel selector to the other tank? Is there perhaps some obstruction in your fuel line from one tank?

The reason it's frightening is that in flight, if your accessory case-mounted pump fails, you don't exactly have what one would call a dependable backup. On the off chance this happened close to the ground, or even forced an off-field landing, results could be catastrophic.

The electric pump isn't just for starting....
__________________
Kurt W.
RV9A
FLYING!!!
Reply With Quote
  #3  
Old 03-02-2015, 02:46 PM
jfogarty jfogarty is offline
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 117
Default

The fuel pump just clicks away, with no smell of fuel and the engine will not fire. I believe no fuel is being delivered to the carb. I didn't look at the fuel pressure, I will look at that later today. The Skyview was not up and running prior to trying to start today. Also, I can blow into the vent lines and hear no air from the left or right tank. Both vent lines seem plugged. In the Cessna high wing I can always hear air going into the tank.

Jim Fogarty
RV-9A flying
Reply With Quote
  #4  
Old 03-02-2015, 02:55 PM
Mike S's Avatar
Mike S Mike S is offline
Senior Curmudgeon
 
Join Date: Sep 2005
Location: Dayton Airpark, NV A34
Posts: 14,926
Default

Quote:
Originally Posted by jfogarty View Post
I can blow into the vent lines and hear no air from the left or right tank. Both vent lines seem plugged.
This is not good.........................

Try removing the fuel cap, and see if the pump will move gas that way.

I have a piece of fuel hose that fits over the vent stub, about 6' long, I slip it on the vent stub, and lean over the open fuel filler and blow in the hose. If there is any air motion, I can hear it.

Also, if the vent is plugged, you will feel back pressure when you blow in the hose.
__________________
Mike Starkey
VAF 909

Rv-10, N210LM.

Flying as of 12/4/2010

Phase 1 done, 2/4/2011

Sold after 240+ wonderful hours of flight.

"Flying the airplane is more important than radioing your plight to a person on the ground incapable of understanding or doing anything about it."
Reply With Quote
  #5  
Old 03-02-2015, 08:31 PM
guccidude1 guccidude1 is offline
 
Join Date: Mar 2008
Location: Reno NV
Posts: 533
Default Electric fuel pump problem

I might have the solution. I have seen this on another low wing aircraft with the Facet pump. The problem was that the builder had a fuel filter, located under each seat pan, on each tank line to fuel selector. There was more air trapped in the filter than the Facet pump could suck out to get the filter fill with fuel. The filters were clear plastic and you see the fuel in the filter, when selected, move forward and back. Smaller filters with less air space solved the problem. Unregard if you don't have this filter setup. Dan
Reply With Quote
  #6  
Old 03-02-2015, 08:49 PM
gasman gasman is offline
 
Join Date: Mar 2007
Location: Sonoma County
Posts: 3,673
Default

Quote:
Originally Posted by jfogarty View Post
The fuel pump just clicks away, with no smell of fuel and the engine will not fire. I believe no fuel is being delivered to the carb. I didn't look at the fuel pressure, I will look at that later today. The Skyview was not up and running prior to trying to start today. Also, I can blow into the vent lines and hear no air from the left or right tank. Both vent lines seem plugged. In the Cessna high wing I can always hear air going into the tank.

Jim Fogarty
RV-9A flying
Defiantly the first step..... But even without the electric boost pump working, the motor should start with only the main fuel pump working.

To start, the motor needs 3 things..... fuel, air and ignition. Proper air/fuel mixture sure makes it easier.
__________________
VAF #897 Warren Moretti
2019 =VAF= Dues PAID
Reply With Quote
  #7  
Old 03-03-2015, 10:18 AM
jfogarty jfogarty is offline
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 117
Default

Okay guys thanks, I will let you know the outcome. I did remove the fuel caps and ran the booster pump yesterday before giving it a last try. Also, switched tanks from left to right. I'm going to try the 6 feet hose trick next. Over the last 6 months as soon as I get fuel to the carb it will start. Thanks.

Jim
Reply With Quote
  #8  
Old 03-03-2015, 11:46 AM
az_gila's Avatar
az_gila az_gila is offline
 
Join Date: Jan 2005
Location: 57AZ - NW Tucson area
Posts: 9,941
Smile

Look for an air leak or a loose fitting upstream from the pump.
__________________
Gil Alexander
EAA Technical Counselor, Airframe Mechanic
Half completed RV-10 QB purchased
RV-6A N61GX - finally flying
Grumman Tiger N12GA - flying
La Cholla Airpark (57AZ) Tucson AZ
Reply With Quote
  #9  
Old 03-03-2015, 11:50 AM
krw5927 krw5927 is offline
 
Join Date: Aug 2010
Location: Wichita, KS
Posts: 1,943
Default

Quote:
Originally Posted by jfogarty View Post
Okay guys thanks, I will let you know the outcome. I did remove the fuel caps and ran the booster pump yesterday before giving it a last try. Also, switched tanks from left to right. I'm going to try the 6 feet hose trick next. Over the last 6 months as soon as I get fuel to the carb it will start. Thanks.

Jim
If you tried the pump without the fuel caps on, then that eliminates the possibility of blocked vents causing the issue. Might as well skip the hose trick, unless you just want to verify they're not blocked. You still have a problem though.

Also, since you switched tanks and still had the problem, it's not an obstruction in the lines from the tanks. My money is on either a bad pump or a pump that is sucking air due to a selector problem or a loose or bad fitting between the selector and pump.

If there is positive fuel pressure of 3-5 PSI when you run the pump, but the engine doesn't start, that's a different issue all together. Knowing whether the pump is making pressure is key here.

Either way, even if you are able to get the engine running, please do not fly until you get to the root of this issue. This is a real safety of flight concern.
__________________
Kurt W.
RV9A
FLYING!!!
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 12:22 PM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.