VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

- POSTING RULES
- Donate yearly (please).
- Advertise in here!

- Today's Posts | Insert Pics

  #1  
Old 08-26-2018, 09:55 PM
Jake14 Jake14 is offline
 
Join Date: May 2014
Location: Seattle
Posts: 234
Default IPC without GPS??

In my old Cessna I flew IFR with just a VAL INS429 (https://www.valavionics.com/ins-429.html)
and a Bendix DME (filing /A), and installed both the DME and 429 in my Van's build along with an EFIS

Unfortunately, I didn't stay current during the 3-year build, so now need an IPC. I plan on just flying VOR/ILS/LOC approaches, so I'm wondering what would be the easiest (cheapest ) way to get current.....

a) can I get my IPC without using an IFR GPS (steam gauges only) ?

b) can this be done in a simulator only?

c) if the IPC requires flight time, can it be done in my Van's experimental aircraft?

Thanks in advance....
__________________
RV-14A #140158 flying
Reply With Quote
  #2  
Old 08-26-2018, 10:03 PM
BobTurner BobTurner is offline
 
Join Date: Dec 2011
Location: Livermore, CA
Posts: 5,858
Default

Quote:
Originally Posted by Jake14 View Post
In my old Cessna I flew IFR with just a VAL INS429 (https://www.valavionics.com/ins-429.html)
and a Bendix DME (filing /A), and installed both the DME and 429 in my Van's build along with an EFIS

Unfortunately, I didn't stay current during the 3-year build, so now need an IPC. I plan on just flying VOR/ILS/LOC approaches, so I'm wondering what would be the easiest (cheapest ) way to get current.....

a) can I get my IPC without using an IFR GPS (steam gauges only) ?

b) can this be done in a simulator only?

c) if the IPC requires flight time, can it be done in my Van's experimental aircraft?


Thanks in advance....
A) Yes. You can do an ILS, LOC, and VOR approaches. Presuming you can find a VOR approach not too far away.
B) Yes, but it has to be the right kind of simulator ($$)
C). Yes.
If I was the CFII though, I would decline to fly in actual IMC if there is no backup to the EFIS
Reply With Quote
  #3  
Old 08-26-2018, 10:43 PM
Jake14 Jake14 is offline
 
Join Date: May 2014
Location: Seattle
Posts: 234
Default

Thanks for the reply Bob. I have a Trutrak ADI for backup, would that be sufficient?
__________________
RV-14A #140158 flying
Reply With Quote
  #4  
Old 08-26-2018, 11:04 PM
BobTurner BobTurner is offline
 
Join Date: Dec 2011
Location: Livermore, CA
Posts: 5,858
Default

I would think so. As always it depends on the cfii. Some may not feel comfortable in an EAB, but there’s no legal problem.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 01:34 AM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.